За малка държава, Естония прави голямо впечатление на глобалната сцена през последните години. Балтийската страна с едва 1,3 милиона души население привлече вниманието на световни лидери, академици и инвеститори благодарение на високотехнологичното си дигитално общество, пишат в свой репортаж, посветена на държавата, от CNBC.

И славата й далеч не идва само от това, че тя е родината на една от най-старите и популярни софтуерни програми за разговори Skype, която днес е собственост на гиганта Microsoft.

"Числата говорят сами: плащането на данъците се извършва изцяло онлайн и отнема по-малко от 5 минути, 99% от публичните услуги в Естония са достъпни 24 часа в денонощието онлайн, а близо една трета от гражданите гласуват чрез интернет", посочва медията.

"Ние вече имаме поколение, което знае, че може да комуникира дигитално с учителите си, защото имаме електронна система на училищата, както и с доктора си заради същата система в здравеопазването", казва президентът на страната Керсти Калиюлайд в интервю.

"Можем да кажем, че естонското правителство предлага на хората това, което нормално се предлага от частния сектор", допълва тя.

След 1991 година и разпадането на Съветския съюз Естония предприема серия от бързи и дълбоки реформи за модернизиране на икономиката си. От самото начало властите приемат дигитализацията като един от своите приоритети.

"Тогава Естония беше относително бедна държава. Публичният сектор, правителството и държавните служители искаха да предложат на нашите хора добро качество на услугите. Повечето от тях бяха дигитализирани, защото така беше по-евтино и по-лесно", спомня си Калиюлайд.

Първата ключова инициатива е насочена към образованието в Естония, а планът е да се осигурят компютри във всяка една класна стая в страната. До 2000 година всички училища там са онлайн.

Успоредно с това правителството започва да предлага безплатни курсове по компютърна грамотност за 10% от пълнолетното население. В резултат през 2016 година 91% от населението ползва интернет при едва 29% през 2000 година.

Властите в Талин предлагат и високотехнологична система за лични данни. Така освен физически лични карти, естонците имат дигитални документи, които могат да бъдат ползвани за онлайн плащания на данъци, гласуване, онлайн банкиране и други.

Друга успешна инициатива, свързана с дигиталното общество в Естония, е кампанията e-Residency. Тя позволява на чуждестранни граждани да станат естонци, поне онлайн.

Правителството в страната издава дигитални паспорти на подалите документи чужденци, които след това имат право да стартират бизнес в страната. Към днешна дата над 50 000 души от различни части на света са кандидатствали за елетронно гражданство.