Шансът хакери вече да знаят любимата ви парола е доста голям. Известно е, че повечето хора използват сравнително лесно пробиваеми кодове. В опит да помогне за подобряването на ситуацията Google предлага нов безплатен инструмент, който ще показва, когато паролата на потребителя е компрометирана.

Хората, които използват Chrome браузъра на компанията, могат да изтеглят разширението Password Chekup, което впоследствие ще следи за влизанията в различни сайтове. Когато някой използва име и парола, за които Google знае, че са компрометирани, той ще алармира собственика им да смени кода си за достъп.

За да достигне до това знание, компанията прави кръстосана проверка на логин информацията в редовно актуализирана база данни с повече от 4 млрд. потребителски имена и пароли, събрана от различни източници. Например хакери, пробивали сайтове като Yahoo и LinkedIn, понякога публикуват онлайн откраднатите лични данни.

Проблемът за потребителите е още по-голям, тъй като много от тях използват еднакви пароли за повечето си акаунти. Така, сдобили се с данните им за един сайт, недоброжелателите лесно могат да достъпят и профилите им в други.

Разширението, което Google пуска сега, ще е достъпно само през браузъра на компанията Chrome. То е било проектирано съвместно с експерти по криптография в Университета в Станфорд, пише CNN.

От информацията става ясно, че самите пароли и потребителски имена са засекретени и въпреки че Google информира хората, той всъщност не вижда кои са те реално.

Google ще може и автоматично да нулира компрометирани пароли в сайтовете и приложенията на компанията, но не и на чуждите.

Решението за по-добра киберсигурност е ново за Chrome, но съществуват няколко други подобни услуги. Мениджърите на пароли като Dashlane и 1Password също следят данните за вход и информират хората, когато техните права са били компрометирани.