Европейската комисия е разпоредила изтеглянето на детски умни часовници заради опасения за сигурността- Според комисията устройствата позволявали децата да бъдат намерени от евентуални нападатели.

В предупреждението за изтегляне на продуктите ЕК казва, че устройството Enox Safe-Kid-One представлява "сериозен" риск.

Данните, изпратени до и от часовника, са некриптирани, позволявайки лесно да се вземат и променят данните.

Компанията производител заяви, че решението е "прекомерно" и добави, че е обжалвало решението.

Това е първото издадено разпореждане за изтегляне на продукт, който не защитава потребителските данни, съобщава Би Би Си.

"Злонамерен потребител може да изпраща команди на всеки часовник, които позволяват обаждане на номер по негов избор, да комуникира с детето, носещо устройството, или да локализира детето чрез GPS", пише Комисията в предупредителното си известие.

Тя инструктира публичните органи в Европа да изтеглят продукта от крайните потребители.

Основателят на Enox Оле Антон Биелтведт заяви пред Би Би Си, че часовникът е преминал тестове, извършени от германските регулатори миналата година, за да може да бъде продаван.

Версията, която Комисията е тествала, вече не се продава, добави той.

Enox възнамерява да обжалва решението на Комисията и регулаторния орган за защита на потребителите в Исландия, който е подал сигнала за часовника.

Устройството Enox е оборудвано с GPS, микрофон и високоговорител и има спътниково приложение, което позволява на родителите да наблюдават местоположението на децата и да се свързват с тях.

Тестове на популярни детски смарт часовници, направени от изследователи по сигурността миналата година разкриха някои от техните недостатъци. Експертите установили, че е лесно да се проследяват децата, тъй като часовниците не успяват да криптират данни или да проверяват кой е регистрирал информацията.

През ноември 2017 г. Германия забрани използването на смарт часовници за деца, заявявайки, че са „шпиониращи устройства“.