Ще подкрепят ли управляващите от ГЕРБ саботажа срещу мажоритарния вот, който замисля ДПС? От Европейска партия Волт настояваме управляващите да дадат категоричен отговор дали ще гласуват „ЗА“ промените, които бяха предложени от депутатите Хамид Хамид и Йордан Цонев. Чрез тях ДПС се опитва да вдигне изкуствено прага за валидност на преференциалния вот, обвързвайки го с тежестта на един мандат, което го прави неработещ.

Политическият съвет на Волт настоява ГЕРБ и Обединени патриоти да демонстрират прозрачност при вземането на важни за държавата решения и да обяснят на гражданите дали ще участват в поредния удар по демократичните и европейски ценности, показващ единствено страх от директния избор на гласоподавателите.

Напомняме, че ако скандалните предложения бъдат приети, за да се размести листата за евроизборите, ще ви трябва около 130 000 преференции, за парламентарните избори около 17 000 преференции, а за местните избори (в София) около 6 000 преференции, което е невъзможно да се постигне и де факто се убива преференциалния вот.

Евентуална бъдеща подкрепа на ГЕРБ на спорния законопроект буди съмнения дали това не е прелюдие към бъдеща коалиция с ДПС. Доказателство в тази насока е и фактът, че в рамките на около месец двете партии внесоха заедно Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.

В момента и БСП си мълчат по темата, защото очевидно столетницата също не е фен на преференциалния вот на собствените си избиратели. Партийните централи си имат собствено мнение относно това кой да бъде депутат или общински съветник и не желаят гражданите да се месят. От Волт очакваме избирателната активност да падне с поне 10%, ако това предложение се приеме.

Важно е да уточним, че като паневропейска партия ние подкрепяме агитацията на чужд език, но настояваме, че това задължително трябва да става на такъв, какъвто е признат за официален в Европейския съюз.

До началото на кампанията за европейския парламент остават 79 дни, а все още не се знае по какви правила ще се работи. Имайки предвид всички предложения свързани с промяната на гласуването на избирателните комисии, също така нежеланието на ГЕРБ да избере нов състав на ЦИК, стигаме до извода, че страхът от народната воля кара управляващите да търсят служебна победа и гарантирано оставане на статуквото.

От Европейска партия Волт сме категорични, че чрез атаката срещу мажоритарния вот се цели осигуряване на безпроблемната подредба на партийните централи в листите. По този начин се дискредитира волята на българските граждани в избирателната система и на демокрацията като цяло.