Избягалата змия в пловдивския търговски център е боа удушвач. Тя не е отровна, но при контакт хапе, за да се защити. Би могла да е агресивна, но хората да не изпадат в паника. Това обясни пред "24 часа" директорът на Природонаучния музей в града на тепетата гл. ас. д-р Огнян Тодоров. Той препоръчва да се търси медицинска помощ, ако човек бъде ухапан от боа, за да му бъде обработена раната. "Тази змия не напада, ако не бъде провокирана", казва д-р Тодоров, който преподава зоология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

По думите му боата се храни с дребни бозайници - предимно плъхове и малки зайчета, които хваща, удушва и ги гълта цели. Избягалият екземпляр в търговския център "Гранд" е с дължина 1,30 м. Според д-р Тодоров това е вид, който се катери по дърветата. Живее в Централна Южна Америка и е често срещана в терариумите. Достига до 2 метра дължина.

В момента издирването й продължава. На място са пожарникари, полиция, зооспециалисти. Отцепен е част от втория етаж. "Може да се появи най-ненадейно, където най-малко очакваш", предупреждава д-р Огнян Тодоров. И допълва, че този вид змии могат да издържат без храна в продължение на 12 месеца. Живеят до 40 години.

Въпрос на късмет било намирането й. Мнозина смятат, че е загубена кауза. "Ако успее да намери и изяде още някой плъх в канализацията на мола, животът й е гарантиран за години напред", разсъждават уплашени търговци.