Уникален чипровски килим ще дарят на папа Франциск при посещението му в община Раковски на 5 май, каза кметът на Чипровци Пламен Макавеев.

В него ще бъде втъкано логото на папската визита с надпис "Мир на земята", наред с цветовете на флага на Светия престол - бяло и жълто и трибагреникът на българския национален флаг. Имената на двете тъкачки засега се пазят в тайна.

Кметът на Чипровци ще присъства на срещата на малката католическа общност у нас с главата на Римокатолическата църква. Имат с какво да се похвалят чипровчани. В балканския град се изгражда параклис на Петър Богдан и други монаси. Парламентарната група на ГЕРБ дари 10 000 лв. за изграждането на мемориален параклис-костница в чест на Архиепископ Петър Богдан и други български католически свещеници, участвали в Чипровското въстание.

Парите са осигурени с помощта на депутите от  ГЕРБ Монтана Дилян Димитров и Ирена Димова, както и на Младен Шишков, народен представител от Раковски. Изграждането на параклиса досега се финансира, както със средства от община Чипровци, така и с дарения. В края на март миналата година от община Раковски дариха 5000 лева.

Според кмета на община Чипровци Пламен Макавеев на параклисът с костницата, където ще бъдат положени останките на Петър Богдан е вече готов на половина. Храмът ще се намира на историческия хълм и в него ще се съхраняват останките на видния книжовник Петър Богдан, който е един от инициаторите на Чипровското въстание. През 2012 г. тъкана икона на Света Богородица Чипровска дари майсторката Сийка Тачева при посещението на покойния папа Йоан Павел Втори. В Чипровци ще правят и Католически център, каза още кметът.