Специализираната прокуратура и ГДБОП са разбили престъпна група за търговия с оръжия, която продавала автомати "Калашников" за 3000 лева, пистолети "Макаров" - за 1000 лева и патрони по 1,50 лева.

По думите на шефа на Специализираната прокуратура Димитър Петров групата е по-долно ниво търговци с незаконно оръжие, които са купували боеприпаси, пушки и пистолети от склад, който в началото на декември бе разбит в София.

Тогава те започнали панически да разпродават това, което си набавяли от склада. При претърсванията са намерени 5 броя пушки, 16 пистолета и 1000 патрона и пълнителя.

Бандата действала в София, във Враца и в Козлодуй и била строго йерархична.

Един бил ръководител, друг се занимавал с набирането на купувачи, трети с намирането на оръжия, четвърти с ремонтите.

Групата попаднала в полезрението на ГДБОП в средата на 2017 година, докато антимафиотите работили по бандата, която бе разбита през декември. 

До средата на 2018 г. продължило събирането на оперативната информация и тогава случаят бил предаден на специализираната прокуратура.

4-ма от членовете на групата са криминално проявени. 3-ма от тях са осъждани, като включително един, докато е бил в изпитател срок за подобно престъпление.

3-ма от членовете на групата са оставени в ареста в събота от специализирания съд, един е под домашен арест, а другият е освободен с парична гаранция.