16-годишното момиче носи костюм от агнешка кожа, изработен е от дядо й 

16-годишната Рая Максимова е най-красивата кукерка!

Ученичката от професионалната гимназия по икономика в Перник се превърна в красивото лице на тазгодишното издание на фестивала за маскарадни игри "Сурва". Снимки на Рая с усмихнатото й изражение обиколиха социалните мрежи през последните дни.

"Участвам в "Сурва" от около 10 години. Честно казано, съм доста изненадана, че привлякох такова внимание с участието си. Не се чувствам различно от това че хората са ме определили за лицето на фестивала, но съм много благодарна. Емоцията, когато облечеш костюма и чуеш звука на звънците, е неописуема! Чувството не може да се опише, то трябва да се изпита. "Сурва" ми носи голямо щастие", заяви емоционално пред "България Днес" Рая.

Красавицата разказа, че нейният костюм е изработен от агнешка кожа, опинците са от свинска, а маската е направена от животински кожи, рога и дървен материал. Кукерският костюм е изработен от нейния дядо Димитър Ангелов.

Въпреки че ученичката тежи едва 55 кг, Рая геройски успява да носи костюма, чието тегло е около 25 килограма. Признава, че в началото й било по-лесно, но по-късно започнал да й натежава.

"Чувствах се прекрасно, защото съм част от една от най-хубавите български традиции. Важно е да има такива фестивали, защото всеки от нас може да се почувства горд, че е българин. "Сурва" е традиция важна за опазване на автентичните обичаи от миналото ни. Всички костюми, носии и аксесоари се изработват, за да се покаже българското и да се прогонят злите сили от нашата земя", добавя с патриотичен плам Рая.

"Искам да кажа на всички българи да продължават да пазят и да възраждат българските традиции и обичаи, защото ако ние не го правим, няма кой. Това са едни уникални традиции, които показват на какво е способен нашият народ. Пазете българското!", завършва хубавицата.