Facebook тайно плаща на потребители да инсталират приложение, което позволява на технологичния гигант да събира данни за това как използват смартфоните им, съобщи TechCrunch във вторник вечерта.

От 2016 г. гигантът за социални мрежи плаща на тийнейджъри и възрастни до 20 долара на месец плюс такси за препращане, за да инсталира така нареченото приложение „Facebook Research“ на своите телефони с операционни системи на Apple или Android, според TechCrunch. За да се прикрие прякото участие на Facebook, се казва, че програмата се администрира чрез услугите за бета-тестване Applause, BetaBound и uTest и се нарича „Project Atlas“.

TechCrunch разкрива, цитирайки експерт по сигурността, че приложението позволява на Facebook да събира данни, включително лични съобщения в приложения за социални медии, снимки и видеоклипове, имейли, уеб търсения и дейности за сърфиране в интернет. Също така може да проследява текущата информация за местоположението от други приложения за проследяване на местоположение, инсталирани в телефона на потребителя.

Говорител на Facebook заяви пред CNBC, че компанията изпълнява програмата с цел събиране на данни за навиците на потребителите.

"Както много компании, ние каним хората да участват в изследвания, които ни помагат да идентифицираме нещата, които можем да правим по-добре", каза говорителят. „Тъй като това изследване има за цел да помогне на Facebook да разбере как хората използват мобилните си устройства, ние предоставихме подробна информация за типа данни, които събираме, и как те могат да участват.“

"Ние не споделяме тази информация с други хора и хората могат да спрат да участват по всяко време", добави говорителят.
Тази политика на Facebook обаче може потенциално да нарушава политиката на Apple, тъй като много от потребителите на програмата инсталират приложението на своите iPhone-и.
Говорител на Apple е казал пред TechCrunch, че компанията е наясно с проблема.
Миналата година Apple премахна приложението за сигурност Onavo на Facebook от App Store, тъй като не спазвало правилата за поверителност, според които приложенията „не трябва да събират информация за това кои други приложения са инсталирани на устройството на потребителя“.