"Блок на ужасите". Така съседите на удушената Калина Симова в „Банишора“ описват сградата, в която живеят. Бруталното убийство на 25-годишното момиче далеч не било единствената трагедия за жителите на блока. 

Взрив на апартамент, самоубийства и обвинен за двойно умишлено убийство съсед, пуснат под домашен арест. Това са само част от историите на сградата в столичния квартал, пише Trafficnews.bg.

Тук всички помнят как през април 2006 година във входа, в който живеела удушената преди дни Калина, гръмна бомба пред жилището на майката на разследващия журналист Васил Иванов.

Още тогава повечето от полицаите споделят, че не са виждали подобно нещо преди. Според Иванов, който по онова време живее в апартамента, атентатът срещу него бил заради разследвания за извращения в Софийския затвор. Изненадващо беше, че при взрива нямаше пострадали.

Експлозивът бил с еквивалент на 400 грама тротил.  Той  беше заложен на сантиметри от пантите на апартамента, намиращ се на шестия етаж в блока. 

През 2014 година пък в същия блок, под домашен арест се прибрал обвиненият за убийството на двама души на язовир „Въча“ Виктор Траянов, което хвърлило в ужас неговите съседи. 

Налагането на по-лека мярка за неотклонение спрямо шампиона по самбо предизвика много скандали. Решението беше на Софийския апелативен съд, който не даде ход на делото, защото единият от заседателите се бил разболял. Именно Апелативният съд отмени решението на Окръжния, който бе осъдил Траянов на 21 години затвор. 

Двойното убийство стана на 16 ноември 2009 година на един от понтоните на „Въча“. Обвинението срещу Траянов беше, че е разстрелял показно двама души, след което е избягал. Шампионът по самбо бил на гости на свой приятел. Заедно с други трима души се били напили порядъчно.

Траянов извадил пистолет и застрелял от упор двама от компанията. Причината така и не се изясни. По думите на жители на „блока на ужасите“ до днес Траянов е под домашен арест в един от апартаментите в сградата. 

Преждевременно се случили и няколко самоубийства на хора, които никога не давали сигнали за подобни намерения.

Затова съседите сега твърдят, че вече са претръпнали на ужасни истории – за тях трагичните случаи в сградата не са изключение, а само пореден епизод от богатата криминална хроника на блока, с която изправят косите на всеки гост.