От "Тотално унижение" до "Никаква сделка, никаква надежда, никаква представа, никакво доверие". С такива заглавия на челната си страница британските вестници отразяват тази сутрин най-тежкото поражение на премиер в модерната парламентарна история на страната.

Бизнесът е ядосан от растящия хаос само 70 дни преди да настъпи Брекзит, но инвестиционни банки твърдят, че изведнъж значително са се увеличили шансовете за отлагане или дори прекратяване на раздялата на Великобритания с ЕС. След кратко поевтиняване британският паунд поскъпна и това се тълкува като сигнал, че пазарите очакват договаряне на по-добра за Лондон сделка с останалите в ЕС или възможност за втори референдум с шанс за оставане в ЕС, отколкото кошмарното за всички напускане без никакво споразумение.

Във вторник сделката за напускане на ЕС, за която Тереза Мей преговаря почти две години и половина, бе отхвърлена с историческа разлика от 432 срещу 202 гласа в Камарата на общините. Дори 118 души от собствената ѝ Консервативна партия се обърнаха срещу нея, като някои напуснаха постовете си в администрацията или ръководството на партията, за да избегнат задължението да подкрепят премиера си. "Изискват се специални умения да обединиш толкова хора срещу себе си", коментира консервативният "Дейли Телеграф".

Днес Тереза Мей е изправена в 21 часа българско време пред вот на недоверие, внесен веднага след снощния вот от опозиционния лидер Джеръми Корбин. Но мнозина от гласувалите срещу сделката с ЕС обещаха да подкрепят правителството, което поставя под въпрос шансовете на лейбъристите заедно с опозиционните шотландски националисти и няколко независими депутати да го свалят от власт. Повечето анализатори твърдят, че кабинетът със сигурност ще оцелее.

Още по-трудна задача за Мей

Но страната е в най-тежката политическа криза от половин век насам и дори да отхвърли вота на недоверие, Тереза Мей може да оцлее на поста си днес, но и няма много възможности да подобри сделката. Две страни - Ирландия и Австрия - още снощи заявиха, че са против предоговаряне и британците трябва да приемат споразумението такова, каквото е.

Парламентът поръча на премиера да се върне в понеделник с по-добра сделка, но тя и преди поражението говореше само за минимални корекции, а те едва ли ще убедят 230-те депутати, които гласуваха срещу нея във вторник. Ако спечели вота днес, Тереза Мей ще е в мъчителна позиция да управлява дълбоко разделена в отношението към Брекзит страна, парализирана политическа класа и може би ще бъде принудена да проведе нов референдум за членството в ЕС. "Станах премиер веднага след този референдум, вярвам, че е мой дълг да изпълня заръката на над 17 милиона избиратели в него и възнамерявам да го изпълня", заяви тя след вота. Премиерът предложи всички партии да ѝ помогнат постигане на приемлив вариант за напускане на ЕС, но в отговор получи категоричен отказ от лейбъристите и светкавично внесен от тях вот на недоверие.

"Очевидно тази Камара на общините не подкрепи сделката, но гласуването не ни каза и какво подкрепя тя. Нищо не научихме и за това как и дори дали има намерение да уважи решението на британските избиратели на референдум, който същият този парламент реши да проведе", каза премиерът в първия коментар след вота, донесъл най-категоричното отхвърляне на договор от 1864 г. насам. "Ако сделка е невъзможна и никой не иска напускане без сделка, кой най-накрая ще има куража да каже кое е единственото възможно положително решение на ситуацията", попита и Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

Как се провежда вот на недоверие и какво следва

Дебатите по вота на недоверие започват днес в 15 часа българско време с изказване на Джеръми Корбин, а в тях ще участва и Тереза Мей. Гласуването е в 21 часа и резултатът ще е известен 15 минути по-късно.

За да остане на власт, правителството се нуждае от поне 318 гласа на 650-те депутати. Мнозинството се изчислява, като се има предвид, че Камарата на общините е бойкотирана от 7 северноирландски депутати, 4 от ръководството не гласуват, а изборът на 4 депутати, броящи резултата, не се зачита.

В случай че Тереза Мей спечели, това не я защитава от нов вот, тъй като той може да бъде внесен от Лейбъристката партия във всеки момент.

Ако премиерът изгуби днешния вот, тя не е задължена да подаде оставка. Задейства се 14-дневен срок, в който всяка партия, включително управляващата консервативна, може да се опита да сглоби правителство и да поиска за него вот на доверие в долната камара на парламента.

Ако никой не успее да състави правителство в тези 14 дни, се насрочват извънредни парламентарни избори.