Автомобилният производител Ford обяви, че ще намали многообразието на съществуващите модели автомобили в Европа и ще оптимизира производството на най-доходоносните, увеличавайки обемите им. Новата стратегия цели създаването на доходоносен бизнес на марката в Европа. 

„Вземаме решителни мерки, за да трансформираме дейността на Ford в Европа“, каза Стивън Армстронг, президент за Европа, Близкия изток и Африка. „Ще инвестираме в автомобилите, услугите, сегментите и пазарите, които най-добре подпомагат дългосрочния устойчив и доходоносен бизнес, създавайки стойност за всички наши акционери и осигурявайки вълнуващи автомобили на клиентите ни", коментира той. 

Ford обособява три бизнес категории за клиентите си в Европа – лекотоварни, пътнически и вносни автомобили. Компанията ще намали и допълнителния труд във всички звена с фиксирано или почасово заплащане. Според ръководството промяната в работната ръка ще подобри гъвкавостта на организацията. 

Както по-рано Economic.bg написа, автомобилният производител планира да съкрати хиляди работни места в Европа във всичките бизнес поделения, за да постигне намаляване на разходите за работна ръка, доколкото е възможно, чрез доброволно освобождаване на служители в Европа, За да постигне целта си ще работи в тясно сътрудничество със социалните партньори и акционери.

В дългосрочен план, Ford Европа цели 6% марж на печалбата преди лихви и данъци, с възвръщаемост, надхвърляща разходите за капитала за всяка сфера на дейност.

Всеки модел на Ford от изцяло новия Ford Focus в бъдеще ще има електрифицирана версия. Това включва нови модели и нови версии на съществуващи автомобили. От Fiesta до Transit ще бъде предлагана опция за мек хибрид, пълен хибрид, плъг-ин хибрид или изцяло електрическа версия.

Нишовото портфолио от вносни емблематични модели за Европа ще включва Mustang, Edge и друг SUV автомобил, който ще бъде представен през април, както и изцяло нов напълно електрически високопроходим автомобил, вдъхновен от Mustang, през 2020 г.

Конкретни данни за стратегията си Ford ще представи през идните месеци след приключване на официалните консултации с Работническия съвет и профсъюзите.