Основателят на китайската корпорация Huawei Technologies Co. Рен Женгфей наруши дългогодишното си мълчание в опит да отхвърли обвиненията на САЩ, че телекомуникационният гигант помага чрез оборудването си на Пекин да шпионира западните правителства, предава Bloomberg. Той изтъква, че въпреки комунистическите си възгледи, не би дал неправомерен достъп до информация на правителството. 

Рен настоя, че Huawei не помага на властта в извършването на шпионаж, заявявайки, че не поддържа редовен контакт с Пекин. Думите му идват в момент, когато неговата компания е изправена пред най-голямата криза от своето създаване преди повече от три десетилетия. 

Определяйки Доналд Тръмп като „голям президент“, Рен каза още, че ще предприеме изчаквателен подход по отношение на казуса със задържаната Мън Уанджои, финансов директор на Huawei и негова дъщеря. Тя бе арестувана в края на миналата година в Канада по обвинение, че помага на Иран да избегне американските санкции, като все още е заплашена от това да бъде екстрадирана в САЩ. 

За последно Рен говори с чуждестранни медии през 2015 г. Сегашната му поява подчертава дълбочината на атаките срещу Huawei, най-големият символ на растящата китайска икономическа мощ. 

Арестът на Мън дойде на фона на страха от нарастващото влияние на Huawei в областта на съвременната безжична инфраструктура, предстоящото изграждане на 5G мрежи от ново поколение, полупроводници и потребителска техника. Вашингтон демонстрира сила на международната сцена, успявайки да привлече и редица съюзници, които вече забраниха използването на марката. 

„Обичам своята страна, подкрепям комунистическата партия. Но аз няма да направя нищо, за да навредя на света”, каза 74-годишният основател на китайската корпорация, която към момента е производител номер едно на телекомуникационно оборудване и вторият най-голям смартфон играч в света. „Не виждам тясна връзка между моите лични политически убеждения и бизнеса на Huawei“, настоя още Рен. 

Според нето Huawei е само една брънка в разразилия се търговски конфликт между Китай и САЩ. „Тръмп е страхотен президент, той се осмели да намали данъците, което е в полза на бизнеса. Но трябва да се отнася добре с компаниите и държавите, така че да са готови да инвестират в САЩ и правителството да събере достатъчно данъци“, смята Рен. 

Рен е легендарна фигура в китайските бизнес среди и гласът му отеква силно. Появата му в медиите идва дни след ареста на местния директор по продажби на Huawei в Полша, който бе обвинен в шпионаж, а впоследствие уволнен. 

Въпреки потенциалните щети върху бизнеса му Рен изрази увереност, че приходите на Huawei ще нараснат до 125 млрд. долара през 2019 г. През миналата те възлизаха на над 100 млрд. долара. „Huawei не е публична компания и ние не сес нуждаем от красив доклад за приходите“, обръща внимание той и каза, че ако компанията не е желана на някои пазари, тя може да намали мащабите си. „Докато можем да оцелеем и да нахраним служителите си, за нас има бъдеще“, смята основателят на китайския технологичен гигант.