До една година ще отнеме процесът по лицензиране на проекта АЕЦ „Белене“. Това каза на въпрос на Economic.bg председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Той обясни, че ако всичко с подадените документи в Агенция е наред, издаването на лиценза ще отнеме не повече от година.
„При подновяване на действията за реализиране на проекта процесът трябва да продължи от фазата на одобряване на техническия проект на съоръжението, като се отчетат извършените досега действия”, каза Костов.
На въпрос кой трябва да поиска продължаване на лицензията - титулярът НЕК или бъдещият инвеститор, той обясни, че са възможни и двата варианта и че в момента НЕК може да подаде документите в Агенцията за ядрено регулиране.

Взимайки предвид решението на Министерския съвет да се търси стратегически инвеститор, новосъздадената компания ще може да използва издадените досега лицензи на НЕК. Също така капиталът на новата фирма ще бъде формиран с участието на НЕК и бъдещия стратегически инвеститор, обясни Лъчезар Костов.