Курсантите, нападнати от криминално проявен са добре, запазили са самообладание и са проявили разум при инцидента. Така коментира началникът на Военния университет бригаден генерал Пламен Богданов вчерашния инцидент, когато автомобилът, в който са пътували четирима курсанти и една студентка от НВУ "Васил Левски" е бил нападнат от мъж с брадва в района на Гурково.

По думите му никой не може да прогнозира какво би се случило при един пряк сблъсък между тях и това лице, а най-малко е щяло да има сериозни наранявания.

По-рано днес Министерството на отбраната разпространи съобщение за инцидента вчера, при който към 19.00 ч., докато пътуват в посока от Сливен към Гурково, автомобилът им Ауди 80 е засечен от друг автомобил - Опел Корса. След принудителното спиране, нападателят излиза от автомобила си и нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите.

Четиримата младежи на възраст между 19 и 20 години са били първокурсници и второкурсници от различни специалности в НВУ"Васил Левски", с тях е пътувала и студентка от първи курс от същия университет. Четирима от тях са били от Сливен, а един от Нова Загора, и са пътували към Велико Търново след отпуск, за зимната изпитна сесия, уточни началникът на висшето училище.

Докато пътували по подбалканския път от Сливен, те забелязали автомобилът на нападателя, който се е движил лъкатушейки по пътя, със скорост от около 60 км в час пред тях. В подходящия момент те са го изпреварили, а след това той е започнал да ги приближава и да им присветва с фарове в продължение на около 30 километра.

Възползвайки се от ограничение в близост до бензиностанция, което те са спазили, ги е настигнал и им е препречил пътя.

Двама от курсантите слизат за да установят причината и виждат мъж на около 30 години, с брадва в ръце, който тръгнал към тях.

Двамата се прибират в автомобила, след което мъжът с брадвата нанася удари по капака и предното стъкло.

Курсантите се насочили към Полицейското управление в Гурково, подали сигнал и след около час извършителят бил задържан в РУП - Казанлък.

По случая е назначена проверка от Военна полиция, посочи генерал Богданов.

Той коментира, че характерът на инцидента изглежда чисто криминален и го определи, като "агресия, непредизвикана с нищо и напълно неочаквана".

Той отбеляза, че в кратките мигове, в които се е развило действието курсантите са взели правилното решение. "Те са добре подготвени физически момчета, но ние учим нашите курсанти да влизат в бой за кауза, а не за измислени инциденти на пътя", посочи генералът.