Правителството на Великобритания разкри нов временен визов режим за гражданите на страните членки на ЕС, който може да се прилага до 2025 г., твърдят британски медии, съобщи news.bg.

Вътрешният министър Саджид Джавид заяви, че целта на предложението е значително намаляване на нетната имиграция.

Според публикуваната Бяла книга всички граждани на ЕС, както и някои от държави с "нисък риск", които не се посочват, ще имат право да останат на Острова за период от една година след Брекзит. Те ще получат виза дори и без предложение за работа. Според предложения режим няма да им се позволи да останат за постоянно във Великобритания, да получат достъп до държавна помощ, да докарат свои роднини на Острова, нито да влязат в страната за още една година след изтичането на визата.

Новият режим ще влезе в сила веднага, ако Великобритания напусне ЕС без сделка в края на март или в края на преходния период, ако споразумението с ЕС се приеме и се приложи.

Междувременно "Гардиън" пише, че британските министри се очаква да се консултират още една година какъв да бъде прагът на минималната годишна заплата на квалифицираните работници във Великобритания след Брекзит, след като премиерът Тереза Мей не успя да получи одобрението на кабинета. Мей предложи прагът да е 30 000 британски лири.

Източници от вътрешното министерство намекнаха, че ще има дълъг период на консултации за прага. Финансовият министър Филип Хамънд е против предложението на Мей.

Прагът е в центъра на новата система, която ще се прилага за имигранти от ЕС и други държави на равна база. На работници ще се позволява да влизат в страната, ако имат осигурена работа със заплащане над прага. Няма да има таван за броя на пристигащите на Острова имигранти на година.