Откриха телата на двама исландски алпинисти, изчезнали в Хималаите преди 30 години. Кристин Рунарсон и Торщайн Гудьонсон били видени за последно живи на 18 октомври 1988 г., при опит да изкачат връх Пумори (7161 м).

Телата на двамата алпинисти, които са били на 27 години при изчезването си, бяха намерени от американски планинар на ледник на границата между Непал и Тибет. Те са били свалени в Катманду, където са кремирани, а прахът им е върнат при близките им в Исландия, пише varhove.com.

Шотландецът Стив Айсторп, който е бил част от злополучната експедиция, разказа, че приятелите му сякаш потънали в земята. Той предполага, че двамата са паднали в ледена цепнатина, а сега, 30-години по-късно, телата им са се показали на повърхността на ледника.

„Откриването на останките на Торщайн и Кристин след толкова много години неизбежно донесе много емоции на всички, които познавахме и обичахме тези момчета. Планирам да отида в Рейкявик, за да се срещна със семействата им и да отдам почит”, казва Айсторп.

Шотландецът очаква скоро да бъдат направени и повече разкрития какво точно се е случило с двамата, след като в джоба на якето на единия са намерени две ленти от видео камера. В момента записите са изпратени на специалисти в Австралия за възстановяване.

По време на експедицията на връх Пумори през 1988 г. Айсторп, част от 4-членния екип, се разболял от грип и се наложило да слезе в близкото село Фериче да се лекува. Отнело му седмица да се възстанови, затова изпратил писмо до двамата си приятели „да се чувстват свободни” да осъществят изкачването без него. Те тръгнали и никога повече не се върнали.

„Никога не съм се чувствал толкова самотен, както в деня, в който се върнах в лагера ни”, разказва Айсторп. Той намира само шерпът, който му казва, че двамата са се отправили нагоре и още не са се върнали. „Докато си проправях път нагоре, отчаяно се надявах, че Кристин и Торщайн са слезли от върха и почиват в малката си червена палатка. Но тишината се усещаше. Дори когато доближавах палатката и отварях ципа, все още се надявах, че момчетата лежат вътре, спейки дълбоко след своя връх”, казва още той.

Айсторп организира и издирване с хеликоптер, което започва 5 дни, след като алпинистите са забелязани за последно.

„Две седмици по-късно напуснах района, смятах, че Кристин и Торщайн са паднали някъде на високо, а телата им са попаднали в ледена цепнатина. Това обясних и на техните семейства и приятели при посещението си в Рейкявик, малко след като се завърнах от Пакистан”,  допълва мъжът

По време на своето изчезване, въпреки че са едва 27-годишни, Торщайн и Кристин са смятани за водещите височинни алпинисти в Исландия.

Самият Айсторп въпреки трагедията не се отказва от алпинизма. През следващите няколко години той се връща там всяка пролет и есен, за да изкачва по-ниски върхове, преди да се премести окончателно в Непал преди 12 години, заедно с жена си Лиз и двамата си синове – Джон и Скот.