Прието е да се смята, че най-опасното място в автомобила е на пътника до шофьора, тоест предната дясна седалка. Обяснението се състои в нещо съвсем елементарно: в миговете преди автомобилния сблъсък шофьорът несъзнателно проявява естествен рефлекс за самосъхранение и навива волана така че да предпази себе си. По този начин обаче поставя в по-голяма опасност пътника отпред до него., се посочва в информация на сайта на СБА.

По тази причина години наред съществуваше митът, че най-безопасното място в колата е на задната седалка точно зад водача. Защото пазейки себе си, шофьорът защитава от наранявания и пасажера зад него. При такава ситуация обаче все пак водачът поема по-голяма част от удара, докато човекът зад него по-малка.

Този факт обаче се опровергава от множество изследвания, проведени в последните години. Проучвания в Европа и Америка показват, че най-сигурното място в автомобила наистина е това на задната седалка, но по средата. Тази седалка е най-неудобната и хората обикновено избягват да я използват. Някои автомобили дори нямат обособена такава. Тя обаче дава най-голям шанс да оцелееш в случай на сблъсък и ако си поставил колан, разбира се. Причината е, че возещият се на нея пътник е защитен при удар от всички страни.

Американски изследователи, анализирали катастрофите за тригодишен период в Ню Йорк, установили, че местата на задната седалка са с от 59% до 86% по-безопасни, отколкото на предните седалки. А средното място на задната седалка е с 25% по-безопасно от другите задни места.

За целите на проучването са били отчетени много фактори като използването на облегалката за глава, вида на транспортното средство, теглото на автомобила, възрастта на шофьора и пътниците, времето, осветлението, предпазните въздушни възглавници и т.н.

Една от причините за безопасността на това място според специалистите е, че то не се „притиска“ при сблъсък. Изследователите установили също, че пътниците на задната седалка, използващи колани, имат с 2.4 – 3.3 пъти по-голям шанс да оцелеят, отколкото пътниците без предпазни колани.

Американска педиатрична организация провела подобно осемгодишно изследване, за да установи къде е най-подходящо да се сложи детското столче. Нейните представители също стигнали до този извод – че най-безопасното място е в средата на задната седалка, защото е най-далеч от страничните врати и евентуален удар в тях.

Така рискът детето да загине или да получи травма при авария на пътя е 28%, а ако столчето е зад шофьора, рискът е 31%. Далеч по-опасно е, ако детето е поставено в дясно на задната седалка. Рискът да пострада е цели 41%.

Все пак детето трябва да бъде добре закрепено към столчето и седалката. Рискът малчуганът да пострада при автомобилен сблъсък е 7 пъти по-голям, ако то не е обезопасено в детско столче. Според Германската организация по пътна безопасност  83% от обезопасените деца са останали невредими след пътен инцидент. По-голямата част от катастрофите са челни или странични сблъсъци. Така че е задължително малкият пътник да бъде в столче.

За предпочитане е децата до 2 години (според производители на детски системи за безопасност дори до 4 години) да пътуват обърнати обратно на посоката на движение. Причината е, че така силата на удара се поема от страничните меки части на детското столче и се намалява силата на удара върху главата и врата. За целта столчето не трябва да е малко – главичката на детето не трябва да стърчи над облегалката. Не се препоръчват също т. нар. седалки, които нямат облегалка.