Електронни винетки заменят познатите стикери от днес. Това на практика е първият ефект от въвеждането на новата система за плащане за ползването на републиканските пътища. Тя предвижда леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона да бъдат таксувани на база време, както досега, докато таксите за всички по-тежки превозни средства ще зависят от изминатото разстояние.
До средата на август, когато би трябвало да заработи т.нар. тол-система, автомобили, микробуси, камиони и автобуси ще продължат да ползват винетки. Цените им не се променят, като за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Въвежда се нова уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.
На първо време електронните винетки ще могат да се купят през сайта bgtoll.bg и специално разработено мобилно приложение. Плащането в тях ще може да става с дебитна или кредитна карта, както и с банков превод. От Агенция „Пътна инфраструктура“ уточняват, че при положение че се плаща с карта, това може да стане и броени минути преди пътуването, но ако се разчита на банков превод, е добре той да бъде направен няколко дни преди тръгването.
От 1 януари електронна винетка ще може да се купи от терминали за самотаксуване в търговските обекти, както и на каса в познатите досега места - бензиностанции, пощенските клонове, областните пътни управления и др.