Тодор Николов най-вероятно не изчезнал заради задържания същия ден негов подчинен - Р.Б. пукал гумите на автомобили, с чийто собственици бил в конфликт, не е обвинен в корупция

Ръководството на дирекцията е изключително притеснено от факта, че повече от 40 часа липсва информация за местонахождението на колегата Тодор Николов, началник на Пътна полиция в Районното управление в Казанлък. Това обяви днес сутринта пред журналисти директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев. Той допълни, че допълнително притеснение носи и фактът, че от касата на Николов липсва служебният му пистолет "Макаров", който също се издирва наред с притежателя му. В неизвестност е и личният автомобил на Тодор Николов, марка "Мерцедес CDI".

"Към момента в Районното управление на МВР в Казанлък има образувана издирвателна преписка. Колегата е обявен за издирване, издирват се още автомобилът и служебното му оръжие", обобщи директорът на ОДМВР.

Сигнал за изчезването на началника на КАТ в Казанлък първа подаде сестра му Мирослава, двамата живеят заедно с родната си къща в близкото до общинския център село Бузовград. Тя говорила за последно с брат си в сряда към 16,20 часа, след това и трите телефона на мъжа вече били изключени. Мирослава съобщила на полицията за това, че брат й е в неизвестност, към 21 часа. Била озадачена от това, че намерила ключа на къщата си в Бузовград отвън на ключалката на входната врата.

За последно на публично място началникът на КАТ в Казанлък бил забелязан в сряда около обяд при огледа на тежка катастрофа - при нея на подбалканския път край Мъглиж един човек загина, а друг бе тежко ранен.

"От момента, в който началникът на районното управление е докладвал за случая, съм разпоредил в Казанлък да бъде сформиран оперативен щаб, който да планира, организира и проведе издирвателни мероприятия, за да установим евентуално местонахождението на колегата. До момента нямаме положителен резултат от издирването", допълни Георги Хаджиев.

То продължава активно и в петък. Предния ден полицаи от Казанлък са обходили абсолютно всички маршрути, за които имало данни, че евентуално могат да бъдат посетени от Николов. Разговаряно е със сестрата и зетя на катаджията, с бившата му съпруга, която вече има друго семейство, и с бившата му приятелка, с негови колеги. В петък бе разширен кръгът от негови познати и близки, които се разпитват за изчезналия.

"При тези разговори не съм усетил никаква индикация той да е бил напрегнат или да е имал някакви проблеми", уточни старши комисар Хаджиев. И допълни: "За мен неговото изчезване за момента е абсолютно необяснимо. Още повече, че през последните 2-3 седмици не е имало и индикации за промяна в поведението или в състоянието му. Силно се надявам, че той не е станал жертва на престъпление".

Директорът припомни, че в системата на МВР се минава през психопреглед, когато се постъпва на държавна служба в нея. В областната дирекция работи и психолог, но Николов не е търсил съдействие от него по никакъв повод. В момента дори в дирекцията вървели програми за борба със стреса сред служителите, тъй като работата им е наистина много напрегната.

Единствен началникът на РУ на МВР в Казанлък Стойчо Крачолов загатна за евентуални проблеми пред Николов. "Преди около 2 седмици ми каза, че има сърдечни проблеми и му предстоят по-сериозни прегледи и евентуално лечение, но нищо конкретно, свързано със служебните му задължения", сподели той пред медиите.

За днес, петък, остана и проверката на всички маршрути, по които камери може да са засекли личния автомобил на изчезналия полицай. Вече направен преглед на някои от камерите на АПИ обаче давал основание да се смята, че Николов не е напуснал страната с колата си.

Тодор Николов е на 44 години, разведен, без деца. Влязал в системата на МВР през 2005 г. като редови инспектор от КАТ, в края на 2014 г. оглавил службата в Казанлък. Според началниците му, нямал проблеми като шеф на КАТ, не бил и наказван. Родителите му вече са покойници. Баща му бил дълги години служител на Криминалната полиция в Казанлък, пенсионирал се като началник на ведомствената охрана в оръжейната фирма "Арсенал". Майка му беше кмет на село Бузовград, по-късно - и секретар на кметството там. Сестра му, семейна, работи в офис на мобилен оператор в Казанлък.

Старши комисар Георги Хаджиев отново повтори, че не намира връзка между изчезването на Тодор Николов в сряда с това, че в същия ден служители от Вътрешна сигурност на МВР задържаха редови полицай от казанлъшката Пътна полиция. Той разкри, че причина за задържането на Р.Б. е вътрешна проверка, която уличила катаджията не в престъпление по служба или корупция, както писаха някои медии, а в унищожаване и повреждане на чуждо имущество - мъжът спукал гумите на 4 автомобила, собственост на хора, с които бил в конфликт. Задържаният бил пуснат още същия ден, в четвъртък направил опит да се върне на работа, но бил освободен от системата на МВР дисциплинарно от директора на ОДМВР в Стара Загора.