Голямо значение за превенцията от инстулти има рационалното хранене, употребата на много малки количества алкохол, съвсем малка доза - чаша вино например.
„Едно питие на ден за жени и до две питиета на ден за мъже, като това се равнява на 330 мл бира или на около 130-140 мл вино на ден, като червеното вино е доказано, че има ефект върху тази превенция", каза пред Дарик радио един от най-добрите специалисти по нервни болести в България доц. Иван Стайков.
Ниските температури увеличават риска от инсулт и студовете могат да бъдат особено опасни при хора на възраст над 65 години.
Стайков съветва при съмнения за инсулт незабавно да се потърси спешна медицинска помощ, тъй като първите четири часа и половина след удара са най-важните за лечението на пациента.
В интервю за предаването „Най-добрите лекари" специалистът, който ръководи Клиниката по неврология към столичната болница „Токуда", посочи, че
80% от инсултите биха могли да бъдат предотвратени.
На въпрос дали съществуват признаци, които биха могли да ни подскажат, че нещо се случва или скоро време ще се случи с кръвта в нашия мозък, доц. Стайков заяви, че това могат да бъдат внезапно изтръпване на лявата ръка и левия крак, обикновено от едната страна, или внезапно нарушаване на говора и още:
„Може да протече и с внезапно и рязко нарушение на равновесието, на координацията. Ако се забележи, би трябвало да се действа бързо и именно първите четири часа и половина са най-важни, за да може да се проведе или да се започне тромболитично лечение, което действително е единственото специфично лечение на исхемичен мозъчен инсулт в момента", допълни специалистът.
Относно това кои са рисковите фактори, той посочи на първо място високото кръвно налягане,
като рискът от инсулти се удвоява приблизително при покачване на кръвното налягане с около 20 мм.
Захарният диабет е другият сериозен рисков фактор, по думите му, защото той покачва риска от инстулт между 1,7 и 2,7 пъти.
Доц. Стайков посочи и тютюнопушенето. „След систиране на тютюнопушенето още през първата година е доказано, че рискът от исхемичен мозъчен инсулт е намалял с около 50%", допълни той.