Застудяване и валежи първо от дъжд, а след това и от сняг ще има през следващата седмица, съобщи управителят на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ Петър Янков.

Валежите ще започнат в събота срещу неделя. Днес ще има разкъсана облачност, повече в източните райони. Дневните температури ще са между 4 и 9 градуса.

През седмицата времето ще остане динамично. В понеделник валежите ще продължат, а през нощта ще преминат в сняг, но няма да се образуват условия за поледици.

Във вторник и сряда температурите ще се понижат и през деня ще са между 1 и 6 градуса, а малко по-високи ще са по Черноморието и източните райони, уточни Янков. Сняг ще прехвърча и в Западна и Източна България, но валежите ще са слаби.

В четвъртък и петък ни очаква по-стабилно време с повече слънчеви часове през деня. Минималните температури ще са от -3 до 3 градуса, а максималните - между 2 и 8 градуса. Това са типични и нормални за средата на декември стойности, каза Янков.

Следващият сериозен снеговалеж се очаква да започне другата неделя, особено в планинските и южните райони. Средната снежна покривка ще е 10-15 см.

Причина за валежите е преминаването на средиземноморски циклон над страната. Подобни явления на Балканите зачестиха в последните години и причината за тях е глобалното затопляне. Тези циклони носят малко по-меко време с валежи от дъжд и сняг, но те ще преминат бързо и няма да се задържат, добави Янков.