Мексиканката Ванеса Понсе спечели титлата "Мис Свят - 2018" на 68-я Международен конкурс за красота, който се провежда в курортния град Саня в Китай. Гласуването се състоя на 8 декември, а решението бе обявено от журито на престижния ежегоден световен конкурс. Короната бе връчена от представителката на Индия – Мануши Чкилар, която спечели „Мис Свят – 2017“.

Второто място тази година бе заето от тайландската участничка Николин Пичапа Лимншнукан.

Последният етап трае три часа и се състои от няколко части. Момичетата танцуваха в национални костюми, показани бяха и видеоклипове от междинните етапи на състезанието. През месеца преди финалите кандидатките участваха в спортни състезания, носиха ослепителни тоалети по модни подиуми, имаше демонстрация на благотворителни проекти и конкурс за таланти.

Като взеха предвид всички постижения, членовете в журито обявиха 30 кандидатки за короната, след това избраха 12 от най-известните и накрая определиха първите пет, сред които бяха представителките на Беларус, Мексико, Тайланд, Уганда и Ямайка. На всяко от момичетата бе зададен последният въпрос, отговорът на който повлия на окончателното решение на съдиите.

Конкурсът "Мис Свят" се провежда за първи път през 1951 г. по инициатива на британския предприемач Ерик Морли и съпругата му Джулия. Според организаторите целта на събитието е да демонстрира вътрешната духовна красота в комбинация с външната женска хармония и благодат, за да установи принципите на толерантност и благотворителност в света.

В състезанието тази година се включиха момичета на възраст от 18 до 26 години от 118 страни и региони по света. „Мис Свят“ се провежда в Саня от 2011 г. насам.