Лабрадорът Съли е водач, носи предмети и дори вдига телефона

Един специален член на семейство Буш трогна до сълзи публиката, скланяйки глава пред ковчега на 41-ия президент на САЩ. Верният приятел на Джордж Буш-старши, лабрадорът Съли Джордж Хърбърт Уокър Буш, придружи господаря си в последния му път от Тексас до ротондата на Капитолия и после обратно до Хюстън за погребението.

Съли лежа свит до саркофага, преди да излети за Вашингтон

с президентския самолет заедно със семейството на покойника. После при поклонението в Конгреса застана на стража пред останките заедно с 5-има президенти – Доналд Тръмп, Барак Обама, Буш-младши, Бил Клинтън и Джими Картър. Облечено в жилетка в цветовете на американското знаме, вярното куче напомняше ония предани четириноги, които прекарват с дни на гроба на стопаните си и отказват да мръднат оттам. 

Всъщност 2-годишният златист лабрадор бе с 94-годишния виден политик само половин година. В лятната къща на семейството в Кенебънкпорт, щата Мейн, го доведоха инструктори от “ВетДогс” – благотворителна организация, която обучава кучета да помагат на ветерани в нужда. А Буш-старши, пилот от ВМС през Втората световна, страдаше от паркинсон и от 2012 г. използваше инвалидна количка.

Възпитателите прекараха в имението една седмица, докато Съли опознае новия си “началник” и започне да му се подчинява. После между двамата се породиха обич и привързаност, помогнали според роднини на бившия президент да преодолее скръбта по съпругата си Барбара, която почина през април на 92 г.

Буш вземаше кучето за компания на срещите си с видни личности, включително с Бил Клинтън. То

вървеше пред количката му,

докато бившият стопанин на Белия дом се разхождаше из парка на къщата си. Лежеше до краката му, обути в неговите любими шарени чорапи. 

“С голяма радост посрещаме най-новия член на семейството Съли – прекрасен и отлично трениран от хората на “ВетДогс” лабрадор. Думи не ми стигат да изразя благодарността си за тази грижа към нас, ветераните”, написа тогава в туитър Буш-старши.

Съли израства в кучешкия приют в Смиттаун, Лонг айлънд, щата Ню Йорк. Кръстен е на пилота Челси “Съли” Салънбъргър, който през 2009 г. успя да приводни в река Хъдсън в Ню Йорк повреден еърбъс и спаси живота на 155 души на борда. После верният пес взе и фамилията Буш.

Обучението на полигона от 10 акра в Смиттаун е много сериозно. Нужни са месеци тренировки, за да придобият спасените бездомни кучета най-различни умения. 

“Когато виждахме как Съли служи на президента, почувствахме се много горди със способностите му”, казва президентът на “ВетДогс” Джон Милър.

Списъкът с командите, които лабрадорът изпълнява, заема цели две страници, пише в. “Дейли мейл”. Преданото куче отваря врати,

вика помощ при трудни ситуации, носи вестници, пантофи

и други поискани му вещи или ги вдига от земята. Дори вдига телефона.

“Както се казва, той може да прави всичко, освен да забърква мартини. Но не се тревожете – ще доведе някого, който да го направи”, пошегува се говорителят на семейство Буш Джим Макграт пред Си Ен Ен.

Лабрадорите по принцип са предани, доверчиви, обичливи и търпеливи животни с добър нрав и завидна сила. Затова ги обучават за кучета водачи на слепи хора и за компания на деца. Корените им са от Нюфаундленд, Канада. 

Породата първоначално е ползвана за помощ на рибарите при изтегляне на пълни мрежи, а по-късно като ловно куче за откриване и донасяне на водни птици и дивеч.

Днес лабрадорът е по-скоро домашен любимец и “най-добрият приятел на човека”, който тича до вратата да ви поздрави, сякаш не ви е виждал от години. Той е пълен с енергия и е най-щастлив, когато участва в семейните дейности. Обича да тича, да плува и с часове да гони топката, която му хвърляте. Обучава се с лекота и охотно изпълнява команди.

“Кучето ще липсва ужасно много на семейството ни. Но се успокояваме с мисълта, че ще внесе радост в някой друг дом”, написаха от фамилията Буш в инстаграм, където Съли има собствен акаунт sullyhwbush с надслов “Мисията изпълнена” и 147 000 последователи. 

Бъдещето му вече е планирано. Той ще прекара коледните празници сред стари приятели в приюта “ВетДогс”. А през новата година отива във военната болница “Уолтър Рийд” в Бетезда край Вашингтон. Там заедно с кучетата Дилън и Труман

ще помага на пострадали в Афганистан и Ирак ветерани,

провеждащи физическа и психическа рехабилитация.

“Снимките на Съли до ковчега на президента са покъртителни, целият настръхваш”, казва Джон Милър. Сега Съли се чувства самотен, изглежда тъжен, твърди той. Но е убеден, че лабрадорът ще възвърне духа си, като се грижи за пострадали войници и продължи да изпълнява дълга към родината.