Лятното и зимното часово време остават поне до 2021 г.

Смяната на зимното с лятно време в ЕС няма да спре през 2019 г., както предложи Еврокомисията, а най-рано през 2021-а, заяви австрийският транспортен министър Норберт Хофер, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Основна причина е, че страните от ЕС имат нужда от повече време да приложат промяната и да проведат дебат на кое време да останат.

ЕК засега брани предложението си изоставянето на практиката да стане от 2019 г. Според него всяка държава от ЕС трябва да определи занапред в кой часови пояс ще се установи за постоянно с използването само на лятно или само на астрономическо (зимно) часово време.

Редица държави от ЕС обаче имат проблеми с изоставянето на смяната на времето, затова Австрия предлага 2-годишно отлагане като компромисен вариант. Важно е да се избегнат “кръпки” от различни часови зони в ЕС, подчерта през октомври транспортният министър на Австрия. Две или три страни са изразили притеснения, че техническата подготовка в авиотрафика и други сектори може да отнеме поне 18 месеца. Белгия и Холандия вече са съгласували действията си в подкрепа на предложението за отлагане на промяната до 2021 г.

В работните групи на ЕК се разглеждат няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа, съобщи българският зам.-министър на енергетиката Жечо Станков. Изборът на всяка държава-членка на ЕС, дали да остане на лятно, или зимно часово време, трябва да стане хармонизирано с нейните съседи, за да не се прекъснат икономически, транспортни и други връзки между тях. Затова ЕК разглежда десетки варианти за групирането на страните. Един от тях е България, Румъния и Гърция да са в една зона, от Сърбия до Германия, Швейцария и Италия - в друга, а от Франция и Холандия до Португалия - в трета. Друг вариант е от България до Великобритания всички държави да са в една зона, а Португалия - в отделна.