Един рядък, сребрист на цвят материал е близо до отнемането на короната на златото като най-ценен метал, пише The Wall Street Journal.

Паладият, който се използва за филтриране на вредните емисии от бензиновите двигатели в автомобилите, се изкачи до рекордни върхове. От началото на август цената му се повиши с над 25 процента, а от началото на годината ръстът е около 10 процента, което прави металът един от най-добре представящите се активи за инвеститорите през 2018 година.

Междувременно златото изгуби около 5,5 процента от стойността си през тази година, като инвеститорите предпочитат сигурността на долара и американските облигации в среда на пазарна волатилност. По-силният долар прави металите, деноминирани във валутата, по-скъпи за чуждестранните купувачи, а възможността за повишаване на основните лихви прави златото по-малко привлекателно.

Тази динамика засяга и паладия. Но цената му бе подкрепена от прогнози за недостиг на предлагането и силно търсене в автомобилната индустрия.

Цената му се покачи до $1 165 за трой унция, а златото падна до $1 240. Разликата между двата метала не е била толкова малка от 2002 г. насам, според Dow Jones Market Data. Така паладият е напът да изпревари златото.

Платината успя да изпревари златото по-рано през това десетилетие, но по-късно се срина до $810. Анализаторите посочват, че една от причините е намаляващото търсене на метала при катализаторите на дизеловите автомобили, които вече не са фаворит на пазара.

Паладият получи подкрепа този уикенд и заради сигналите, че САЩ и Китай напредват в преговорите. Анализатори смятат, че сделка може да стабилизира търсенето в автомобилния сектор.