Консорциум "Мости", в който влизат фирмите "Мости България" и полската "Мости Катовице", ще изработи идеен проект за довършване на околовръстния път на Габрово и изграждането тунел под връх Шипка. Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти в обществена поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура".
Обединението предложи най-ниска цена за изпълнение - 104 232 лв. без ДДС. Цените на останалите участници са над предложената от победителя, а две компании са отстранени от участие от комисията.

Спечелилият търга консорциум ще трябва да разработи идеен проект за довършването на 31-километров участък от околовръстния път на Габрово и тунел под връх Шипка с дължина малко над 3 километра.

Бъдещето съоръжение е ключов за страната ни и част от Трансевропейския транспортен коридор №9. Тунелът не само ще облекчи трафика, но и ще осигури връзката между Дунав мост и автомагистралите "Хемус ", "Тракия" и "Марица ".
Целта на идейния проект е да се определи оптималната дължина на тунела под Шипка.

Порталите ще бъдат оформени функционално и архитектурно в съответствие с околната среда, като за целта ще бъдат извършени геоложки и хидрогеоложки проучвания. Ще се избягва строителството на терени, застрашени от свлачища .

Идейният проект включва и изработването на вентилация и осветление пред и в самия тунела, пътна сигнализация, телевизионен контрол, телефони, диспечерски пункт и т.н.

Прогнозната стойност на тунела е 150 млн. евро, като се очаква средствата да дойдат от второто издание на оперативна програма "Транспорт". В края на миналата година се появиха съмнения дали бюджетът на програмата ще стигне и за изграждането на скъпото съоръжение.

Причината е, че през следващия програмен период парите за пътна инфраструктура са с около 600 млн. евро, а огромна част от него ще отиде за изграждането на най-сложния участък от магистрала "Струма " при Кресненското дефиле.

В началото на декември министърът на транспорта Данаил Папазов заяви, че ако не получи финансиране по програма "Транспорт", обектът ще бъде финансиран с около 90 млн. лв. от републиканския бюджет.

Строителството на околовръстния път на Габрово е разделено на четири етапа, в една част от които строителството вече е започнало. Според екозащитниците обаче 4 километра от пътя ще минат през защитени зони, които попадат в "Натура 2000".