Мажоритарните акционери в германския лидер в производството на авточасти Continental са изгубили около 16 милиарда долара или над половината от тяхното общо богатство от началото на годината, съобщава Bloomberg.

Председателят на компанията Георг Шафлер и неговата мака Мария-Елизабет ШафлерТрюман, която е негов заместник, отчитат спад от 53% на тяхното богатство, след като дружеството предупреди за допълнителни разходи и по-трудна бизнес среда в Европа и Азия. От дружеството очакват тези проблеми да продължат и през следващата година. Към днешна дата богатството на двамата възлиза на 14,1 милиарда долара, показва Bloomberg Billionaires Index.

Те записват найголемия спад при милиардерите в Европа за тази година. Майката и нейният син контролират още инженерната група Schaeer, която се търгува на фондовия пазар в Германия. Тя обаче също отчита сериозни загуби подобно на Continental. Акциите и на двете дружества са поевтинели с над 40% от началото на годината.

Георг Шафлер наследява 80% от бизнеса от баща си през 1996 година, докато неговата майка наследява останалата част. Преди десетилетие те правят едно от най-големите придобивания в Германия - това на Continental за 17,7 милиарда евро. Към днешна дата синът Шафлер е на 113-то място по богатство в света.