Вечерта в сряда представители на протестиращите майки на деца с увреждания отидоха на среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. 

Това стана след като те повече от два часа преговаряха в Народното събрание в кабинета на председателя на парламента Цвета Караянчева с министъра на труда Бисер Петков, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова във връзка със спорни текстове от проекта на закон за личната помощ.

След срещата Борисов заяви пред журналисти, че е поел ангажимент в този бюджет да има със 150 млн. лева повече за хората с увреждания. Вторият ангажимент е социалният министър и национално представените групи да разпределят правилно отпуснатите средства, посочи Борисов.

Получихме уверение, че променените текстовете между първо и второ четене на много основни текстове, свързани с финансирането и съществуването на Закона за личната помощ вчера в Комисията по социална политика в парламентау още утре ще бъдат преразглездани и в петък на извънредно заседнаие ще се гласуват отново. Това каза след срещата Вера Иванова, майка на дете с увреждания. По думите й тези 150 млн. лева са много пари за социална политика, но проблемът е, че те не се разпределят правилно. След днешната среща стана ясно, че основният проблем е ТЕЛК и се надяваме много скоро в системата да има основна реформа, посочи Вера Иванова. Тя каза още, че дали протестите ще продължат, зависи от това какво ще се гласува в петък в парламента, а до тогава палатковия лагер пред сградата на НС ще остане.

Бойко Борисов призова депутатите да изпълнят обещанията си и да приемат бюджета с нужните забележки, така че хората с увреждания да получат нужните грижи.

По-късно Парламентът одобри 436 997 600 млн. лева за политика за хората с увреждания в бюджета на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ за 2019 г. В тази сума са отразени обещаните 150 млн. лева на майките на деца с увреждания.

 

Премиерът Бойко Борисов обсъди актуални въпроси от сектор

енергетика с представители на работодателските и синдикални организации на среща в Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета в сряда. В разговорите участваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, председателите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, председателите на КРИБ и на АИКБ Кирил Домусчиев и Васил Велев, както и представители на БСК, БТПП и БФИЕК.

Председателите на синдикалните организации поставиха въпроса за запазване капацитета на енергийния комплекс "Марица изток" и изтъкнаха причините за предприетите от тях протестни действия. Министър Петкова запозна участниците в срещата с предприетите от страна на правителството в тази връзка мерки. Тя подчерта, че мините и топлоелектрическите централи от маришкия басейн са от стратегическо значение за функционирането на енергийната система на България и региона. Обсъдена бе и позицията на България за предстоящата конференция в Катовице, Полша, свързана с климатичните промени. Приетата от Министерския съвет позиция на Република България не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Според представителите на работодателските организации, мерките по либерализация на българския енергиен отрасъл трябва да продължат. Участниците в срещата се обединиха около това, че продажбата на електроенергия по пазарни цени ще гарантира стабилност в отрасъла в дългосрочен план.

Предстои провеждане на следваща среща по въпросите от енергийния сектор.