Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата за 100 хил. лева заради моралните вреди, които е претърпял заради „абсолютния престъпник”. Делото за подкуп сещу Цонев завърши преди 3 години с окончателното му оправдаване.

Върховният касационен съд (ВКС) отказа да допусне до касационно обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което през март обезщетението му беше увеличено, съобщава news.lex.bg.

На Цонев са присъдени и над 8 хил. лева за имуществени вреди, близо 5000 лева за адвокатски разноски, както и още 3816 лева. Те са обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция от 15 хил. лева, която е платил след първоначалния арест. Преди това Софийският градски съд беше оценил вредите на 50 хил. лева. Искът на Цонев беше за 200 хил. лева и той искаше ВКС да го уважи изцяло.

БГНЕС припомня, че Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха обвинени по времето на първото управление на ГЕРБ, че са предлагали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров, за да прекрати дело срещу Цонев. Делото стана особено популярно, след като на 1 април 2010 г. ексвоенният министър бе арестуван от прокурора тогава Роман Василев с думите: "Тъй като сте абсолютен престъпник, долу на земята!". По това делото нито една от трите съдебни инстанции не произнесе присъда виновен.