Голямото национално преброяване на населението, което се прави на всеки 10 години, ще се проведе през 2021 година. Това реши Министерски съвет, като одобри днес проект на Закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване в страната, което събира и систематизира подробна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд. Данните, събрани по време на преброяването, ще могат да се използват от централната и местната власт, бизнеса, научната общност и неправителствения сектор. Самото изследване ще се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари 2021 година. За втори път в страната ни преброяването ще се проведе на два етапа - първият (22 - 31 януари 2021 г.) ще дава възможност за попълване на електронна преброителна карта, а във втория (1 - 15 февруари 2021 г.) ще се извършват посещения на домакинствата, сградите и жилищата от преброители.

След приключване на преброяването, националната статистика ще разполага с информация за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци. Преброяването ще осигури и информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия. Резултатите от преброяването ще се използват и за нуждите на европейската статистика, като през 2021 г. се планира провеждане на преброяване на населението и жилищния фонд във всички държави-членки на Европейския съюз.

В закона се регламентира подготовката, организацията и провеждането на мероприятията по преброяването през 2021 година. Установяват се общи правила за събиране, обработване и разпространение на данни за населението и жилищния фонд, определят се задълженията и отговорностите на органите на преброяването, преброителите и контрольорите.

Досега в България са проведени 17 преброявания на населението. При последното, проведено през 2011 г. бяха преброени 7.3 млн. българи. В края на юни тази година обаче електронният калкулаторът на ООН изчисли, че броят на населението у нас е под 7 милиона. Точно в 14:07 часа на 29 юни в България са живяли 6 999 999 души.

Първото национално преброяване е направено през 1880 г., когато е регистрирано, че населението на България е малко над 2 млн. души. Най-много – близо 9 млн. ,сме били през 1985 г.