Съдът на Европейския съюз започна днес да разглеждане въпроса дали Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Въпросът е зададен в рамките на дело за постановяване на тълкувателно решение, започнато от група шотландски политици, които искат да знаят до каква степен Великобритания може сама да спре процеса по излизане от ЕС. Политиците изтъкват в искането, че член 50 от Договора за Европейския съюз не дава достатъчно детайли за подобна възможност, тъй като не се е очаквало някоя от страните членки да пожелае да напусне блока.

Очаква се Съдът на Европейския съюз да се произнесе по въпроса до няколко седмици, но има възможност разглеждането на делото да продължи и догодина.

Шотландските политици изтъкват като основен аргумент за започнатото от тях дело желанието си да покажат ясно, че има алтернатива на Брекзит.

"В навечерието на най-важното гласуване в съвременната история на Великобритания върху мнозина депутати се упражнява натиск да приемат, че няма алтернатива на Брекзит без сделка или на постигнатото от Мей споразумение", заяви Алин Смит, евродепутат от Шотландската национална партия, който е един от завелите делото.