Белгийската инспекция по труда е установила, че българи и румънци работят незаконно на строежа на третия център на Google за съхранение и обработка на данни в страната, съобщават местни медии.

Проверка, предприета тази седмица и продължила 15 часа, е показала, че 29 българи са представили подправени сертификати А1. Неистинността на документите е била потвърдена от България, се отбелязва в информацията.

С посочения сертификат се удостоверява, че зает в чужбина работник плаща здравни и социални осигуровки в държавата, от която е дошъл. Белгийските социални служби поясняват, че често тези документи биват подправяни и служат за неправомерното получаване на помощи за безработица.

Проверяващите са установили също, че 76 румънци не разполагат изобщо с посочения сертификат.

Представителството на Google в Белгия е обяснило, че е наело подизпълнител за строежа и е настояло да се окаже пълно съдествие на проверяващите, както и да се осигури спазването на белгийското законодателство.

Подизпълнителят ISG е световна строителна компания, която работи в 26 страни от Европа, Близкия изток, Азия и в САЩ.

В проверката са участвали 23 инспектори от цяла Белгия, трима полицаи и 10 преводачи от български и румънски език. Уточнява се, че голяма част от строителите не са знаели с какъв статут работят в Белгия - като служители на фирма или като самонаети.

Строежът на третия център на Google за обработка на данни в Белгия в селцето Бодур край Монс бе открит в началото на годината от премиера Шарл Мишел и други представители на правителството. Предвижда се обектът да бъде завършен съвсем скоро, а в строителството са вложени 253 милиона евро.