След четири години ще се проведе Световното първенство по футбол в Катар. От избирането на страната за домакин от ФИФА до днес полемиките не спират - феновете се интересуват по кое време на годината ще се проведе първенството и дали ще може да консумират алкохол. Ето какво още трябва да знаем:

Кога ще се проведе?
Турнирът ще се състои от 21 ноември до 18 декември, когато е и Националният ден на Катар. Това ще доведе до размествания в календара на различните европейски шампионати. Вариант за разрешаване на този проблем би било да се измести зимната пауза. От УЕФА заявиха, че решение за Шампионска лига и Лига Европа няма да бъде вземано до 2021 година.

В колко часа ще започват срещите?
По въпроса ФИФА все още няма отговор, но тъй като часовата зона на Катар е три часа пред Великобритания например (час пред България), се очаква часовете да са удобни за зрителите пред телевизора. От Върховната комисия на Катар за доставка и наследство обявиха следното: "Повече от три милиарда фенове от Азия и Европа ще се възползват от праймтайм часовете по време на турнира благодарение на удобните часове на мачовете".

Какви ще са температурите?
За щастие ще е доста по-хладно, отколкото ако се проведе през лятото, когато температурите достигат 40 градуса. Отново от комисията споменават, че средната температура ще е между 18 и 24 градуса, което е перфектно за играчи и фенове.

Ще могат ли феновете да консумират алкохол?
"Алкохолът не е част от катарската култура", продължават от катарската комисия пред Би Би Си. В страната е незаконно да се пие алкохол и да си в нетрезво състояние на публични места. Все пак алкохол е разрешен в хотелите и такъв ще бъде случаят и на Мондиала. Също така ще може да се закупи алкохол от специално обособени за целта места. Какви точно ще бъдат тези зони, все още не е ясно, като организаторите планират направата на фен паркове. Все пак ФИФА ще има последните дума относно това дали ще има алкохол по стадионите.

Колко лесно ще бъде да се присъства на мачовете?
Организаторите планират да използват същата система като тази в Русия преди няколко месеца, която осигуряваше свободна виза за феновете. Хора от 80 страни вече могат да се възползват от тези визи.

Ще могат ли хора с различни сексуални наклонности да присъстват на стадионите?
"Въпреки че хомосексуалността е забранена в Катар, всеки фен е добре дошъл", заяви говорител на Върховната комисия. Той продължи, че Катар е бил домакин на много значими международни спортни събития и всички фенове са били приети радушно и са били в безопасност. Световното първенство няма да е различно.

Къде са стадионите и построени ли са?
Най-голямото разстояние между два стадиона е от "невероятните" 55 километра. Toва са Ал Байт, намиращ се в Ал Хор,  и стадион Ал Вакра, от едноименния град. С оглед на дистанцията, организаторите обмислят да пуснат специални пакети, позволяващи на феновете да присъстват на два мача от груповата фаза в един ден. Най-близко разположени един до друг са стадионите Ал Раян и Едюкейшън Сити Стейдиъм - делят ги по-малко от 5 километра. Единственият готов стадион е Халифа Интернешънъл, който побира 40000 души и се намира 12 км от столицата Доха. Всички останали са в различен етап на строеж, но до 2020 година ще са готови. 

Какъв е бюджетът за турнира?
Организаторите твърдят, че парите похарчени за стадиони и тренировъчни бази е 6.5 милиарда щатски долара. Заради забавените реформи в страната възникнаха опасения за спазване на човешките прави спрямо чуждестранните работници. В страни от политическите и социални проблеми, президентът на ФИФА, Джани Инфантино е на мнение, че Световното първенство ще остави велико наследство за Катар.

Колко е добър отборът на Катар?
За 96-тите в листата на ФИФА това ще бъде първи Мондиал. Наскоро победиха Швейцария с 0-1 и Еквадор с 4-3, а срещу Исландия не се огънаха и завършиха 2-2. Наличието на звезди като Шави и Уесли Снайдер също оказва влияние за националите на страната домакин "Финалите в Русия бяха най-добрите до момента. В Катар трябва да са още по-добри", продължи Инфантино.