Депутатите поставиха лимит от 5000 лева като обезщетение за причинени емоционални вреди на братя, сестри и по-далечни роднини и близки на загинали при катастрофи. Обезщетенията за най-близките роднини ще останат както досега - без ограничения.

 

Част от управляващите, депутатите от "Атака", неочаквано се обявиха срещу тази поправка. Аргументите представи Явор Нотев

"Цялата неяснота, която се внася с тези текстове, създава усещането за неспокойство и за евентуално несправедливо разрешаване на отношенията, които се развиват на плоскостта на застрахователното право", каза той.

В отговор Менда Стоянова попита:

"Значи ли, че партия "Атака" в частта, в която няма да подкрепи това предложение, всъщност гласува за вдигане на застрахователната премия на 3 000 000 български автомобилисти двойно или тройно, още до края на годината", каза тя.

Опозицията също се раздели. От БСП определиха въвеждането на таван за обезщетение като противоконституционен. Пенчо Милков изтъкна:

"Единствено интересът на застрахователите е защитен в случая. Балансът е нарушен". 

Йордан Цонев от ДПС защити поправката:

"Целта на този законопроект е, да се въведе някакъв ред и да се създадат условия, така че да не се покачва застраховката гражданска отговорност."

"Германия изобщо не плаща обезщетения за неимуществени вреди. И средните обезщетения, които се плащат в Европа за неимуществени вреди, г-н Цонев, са 25 000, максимум 35 000 евро. В България средната цена за последните 5 години е 50 000 евро и расте - за неимуществени вреди", каза Менда Стоянова. 

Цонев обаче изрази недоволство от мълчанието на Комисията за финансов надзор, която прехвърлила своите отговорности върху НС.

По-рано депутатите решиха да удължат заседанието до приемането на втората точка от дневния ред, а на 27.11. да свикат извънредно заседание на НС за гласуване на Бюджета.

Последните промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат лимит за обезщетенията за далечни роднини на загинал на пътя и ветото на президента Румен Радев върху данъка на старите коли ще обсъди днес Народното събрание.

Измененията в Кодекса за застраховането предвиждат да няма таван за обезщетенията за преките роднини - съпрузи, деца и родители, но да има такъв за далечния кръг от близки на жертви при катастрофи в размер до 5 хиляди лева.

Тези промени се налагат и заради решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетения -  като само за последните 3 месеца търсените обезщетения са нараснали до 100 милиона лева.

Те трябва да се платят през застраховката "Гражданска отговорност", отбелязват вносителите от ГЕРБ. Само чрез прокарването на таван на обезщетенията може да се избегне увеличаване на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", аргументират се още вносителите на промените.

Депутатите ще обсъдят отново и върнатия от държавния глава Румен Радев Закон за корпоративното подоходно облагане. Президентът атакува отделни текстове, сред които предвидените по-високи данъци за старите коли и увеличените ставки за имотите в курортите.