Интерпол избра за свой нов президент настоящия временно изпълняващ длъжността южнокореец Ким Чен-ян, отхвърляйки руския кандидат и настоящ вицепрезидент на организацията Александър Прокопчук, съобщава ВВС.

Ким Чен-ян бе избран от 194-те държави-членки на Интерпол на тазгодишния конгрес в Дубай. 

Кандидатурата на руския опонент за поста Александър Прокопчук, бе широко нападната заради опасения, че под негово ръководство международната организация може да се превърне в инструмент в услуга на Русия, при това във време, когато Западът упреква Москва, че праща свои войници в Украйна, че се меси в американските избори или че е отровила бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, посочва БТА.

Интерпол е без шеф след внезапната "оставка" на предишния й президент Мън Хунвей, обвинен в корупция в родния си Китай и изчезнал загадъчно в началото на октомври при пътуване до страната.

Делегатите на страните в Интерпол, който се събраха на общо събрание в Дубай още в неделя, трябваше днес да изберат приемник на Мън от двамата кандидати - сегашния временно изпълняващ длъжността южнокореец Ким Чен-ян и руския висш функционер Александър Прокопчук.

Новоизбраният президент на Интерпол Ким Чен-ян ще заема длъжността в следвщите две години, до официланото приключване на мандата на предишния й президент Мън Хунвей.