Министерството на правосъдието работи ускорено за събиране и изготвяне на необходимата документация за екстрадирането на бившия премиер Никола Груевски, но не посочва точно кога ще бъде завършена и изпратена до Будапеща.

Министерството подчертава, че има правно основание Македония да поиска екстрадиране на Груевски от Унгария, което е част от Европейската конвенция за екстрадиция и Закона за международното сътрудничество по наказателни дела.

В македонското Министерство на вътрешните работи бяха започнати две разследвания, предаде Плусинфо. Те трябва да определят как Груевски е избягал и дали служител от полицията му е помогнал, след което МВР ще излезе с подробности.

Част от местните медии вчера публикуваха информация, че Груевски е напуснал Унгария и заминал за Турция или Русия. Но от македонското Министерство на вътрешните работи казват, че според официалната информация Груевски все още е в Унгария, където чака политическо убежище.

С влизането в сила на Закона за международно сътрудничество по наказателноправни въпроси през декември 2013 г. като новост е въведена опростена процедура за екстрадиране, която дава възможност на търсеното лице да се съгласи да бъде предадено на съдебните органи на собствената си страна, без при това да бъде проведена формална процедура по екстрадиция. В тази процедура крайните срокове за задействане са много кратки и срокът се определя от държавата, в която лицето е задържано.

При досегашната практика крайния срок за предприемане на съкратена процедура варира от един до два месеца, но има случаи, при които съкратената процедура може да бъде осъществена в рамките на период, по-кратък от 30 дни.