Ръководителят на Nissan Motor Карлос Гон ще бъде арестуван от прокуратурата в Токио заради нарушение на японските финансови и борсови закони, съобщава местният вестник Asahi Shimbun, позовавайки се на източници от разследването.  

Гон, който ръководи алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, е заподозрян, че не е обявил напълно реалните си доходи във финансовите отчети на компанията. Според разследващите ръководителят е декларирал няколко стотин милиона йени по-малко, отколкото реално е получил.

Ако подобни действия бъдат доказани, това би било нарушение на японския закон за финансовите инструменти и борсите. 

Разследващи от Окръжната прокуратура на Токио са влезли в централата на Nissan Motor в Йокохама с намерението да отведат за разпит 64-годишният Гон, който се е съгласил доброволно да придружи разследващите. Прокурорите са готови да го арестуват, след като проведат допълнителни разпити.

Засега липсва коментар от Renault, а по-късно днес се очаква пресконференция Nissan Motor. От токийската прокуратура отказват коментар.

Акциите на френската автомобилна компания паднаха с 6.2% в Париж, а тези на Nissan се сринаха с повече от 11%, пише Bloomberg.   

Гон е един от най-успешните мениджъри в автомобилната индустрия, като е част от Renault от над 20 години. Той е в основата на изграждането на алианса Renault-Nissan, който се разшири (през 2016 г. бе добавена и Mitsubishi) и преживя изключителен разцвет под негово ръководство. Постепеннно обединението се превърна в един от най-големите производители на коли в света.

Гон, който в един момент държеше цялата власт в алианса, постепенно се оттегля от ръководните роли. Той първо напусна поста изпълнителен директор на Nissan, а през следващите 2-3 години се очакваше да направи същото и в Renault. Двете компании искат да се слеят или да измислят алтернативен механизъм за засилване на партньорството си.