Софтуерна сделка на стойност 8 млрд. долара раздвижи пазара на сливания и поглъщания. Немският гигант в сферата на корпоративния софтуер SAP поглъща американския стартъп Qualtrics, фокусиран в проучванията и анализа на събраните данни.

Сделката вече е одобрена от бордовете на директорите на двете компании, както и от акционерите на Qualtrics, съобщи CNBC. С придобиването SAP се надява да засили позициите си в областта на софтуера за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), където безусловен лидер е американската Salesforce.com.

Това е второто по големина поглъщане в историята на SAP, след като през 2014 г. компанията придоби софтуерния разработчик Concur Technologies за 8,3 млрд. долара, припомня анализаторът Брад Рийбак от Stifel Nicolaus & Co.

В момента Salesforce контролира три пъти по-голям дял на CRM пазара от SAP, която се надява да скъси тази дистанция с поглъщането на Qualtrics. Но отчитайки предимството на Salesforce, Брад Рийбак се съмнява, че покупката на Qualtrics ще е достатъчна за SAP да догони лидера на пазара.

В интервю за Уолстрийт Джърнъл шефът на SAP Бил Макдермот коментира, че компанията възнамерява да се възползва от разработките на Qualtrics, свързани с услуги за провеждане на анкети и проучвания, за да получи обратна връзка от клиентите.

Сделката с Qualtrics бе огласена на 11 октомври – няколко дни преди планираната от стартъпа публична продажба на акции. Компанията очакваше пазарна оценка значително по-висока от 5 милиарда долара, тъй като заявките за нейни акции превишават 13 пъти очакванията.

През първите 9 месеца на годината, сумарните приходи на Qualtrics възлизат на 290 млн. долара, бележейки ръст от 40%, в сравнение със същия период на миналата година. Освен това компанията удвои оперативната си печалба за деветте месеца до 2,3 млн. долара.

Очаква се SAP да финализира сделката през първото полугодие на 2019 г. Това е второто многомилиардно поглъщане в софтуерната индустрия през последните две седмици. По-рано IBM договори покупката на Linux разработчика RеdHat за сума от 34 млрд. долара.