Между април и септември 2018 г. Facebook е премахнал 1.5 млрд. фалшиви акаунта. Това става ясно от доклад на компанията, публикуван днес. Дерегистрациите са във връзка с опитите на социалната мрежа да се бори с фалшивите новини, спама, речта на омразата и терористичната пропаганда в платформата.

От данните се вижда, че през второто тримесечие на тази година са премахнати 800 млн. фалшиви акаунта, а през третото – още 754 милиона. За сравнение, през първото тримесечие бяха спрени 534 млн. акаунта.

Компанията казва, че повечето от тези акаунти са част от финансово мотивирани спам атаки.

Според социалната мрежа нейните алгоритми за улавяне на фалшиви акаунти, преди потребителите да ги докладват, са се подобрили значително с течение на времето. Facebook твърди, че 99.6% от фалшивите акаунти, които са били премахнати между април и септември, са открити от изкуствения интелект (AI).

Компанията също така заяви, че е за периода от шест месеца са премахнати 2.1 млрд. публикации и други спам материала, публикувани в платформата.

Но Facebook има и друг голям проблем, с който трябва да се справи, пише TechCrunch. Става въпрос за реклами, които са финансирани от „неподходящи“ рекламодатели или отправят „неподходящи“ послания. 

Пример за това е инцидентът, при който се установи, че Facebook е одобрил реклама в платформата, финансирана от терористичната организация „Ислямска държава“. Това показва, че компанията може да бъде заблудена лесно.
В доклад на New York Times, публикуван по-рано тази седмица, се твърди, че Facebook не действа достатъчно бързо при премахването на руските акаунти, чиято основна цел е намеса в изборите в САЩ и че има вътрешни за Facebook проблеми, които пречат да бъде решен този проблем. От социалната мрежа, разбира се, отрекоха да има такъв проблем и заявиха, че са дълбоко ангажирани с решаването му.