Благодарение на премахването на таксите за роуминг в рамките на ЕС, потребителите на мобилни телефони могат безопасно да сърфират в интернет или да осъществяват телефонни обаждания по време на почивка. Сега Европейският съюз иска да сложи край на високите цени за разговори с други държави от ЕС. Европейският парламент ще гласува нови правила днес. Според тях обажданията от собствената страна в друга държава от ЕС трябва да струват максимум 19 цента на минута - независимо дали от мобилния телефон или от стационарния телефон. Разходите за SMS са ограничени до максимум 6 цента. 

След одобрението на Парламента Съветът на държавите-членки трябва официално да даде зелена светлина. След това новите тавани на цените могат да влязат в сила на 15 май 2019 г., съобщава сайтът MDR.de.

Още през лятото на 2017 г. тарифите за роуминг за обаждания от други държави от ЕС бяха премахнати. Потребителите на мобилни телефони в рамките на ЕС могат да правят обаждания, да изпращат текстови съобщения или да сърфират в интернет по същия начин, както у дома. Разговорите от домашните мрежи към чужбина обаче не бяха засегнати от тези правила, които бяха критикувани от организации за защита на потребителите.