Опит за провокация и политическа дестабилизация съзря във вчерашните мащабни протести срещу високите цени на горивата и лошите условия на живот в България зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той се оказа разтревожен за семействата с деца, които са били възпрепятствани да се приберат у дома заради блокирането на пътища, което създавало стрес на децата.

"В немалко от случаите имаше доста провокация на вчерашните протести и се целеше сблъсък между тези, които искаха да се приберат, и тези, които искаха да блокират пътната инфраструктура", заяви Цветанов след заседание на коалиционния съвет на управляващите в Министерски съвет по повод протестите.

Цветан Цветанов: Протестите създават стрес на децата

"Протестът е част от формата на демократичните процеси. На днешния коалиционен съвет имахме възможност да говорим всеобхватно за всичко случващо се в държавата и за доста от тенденциозните подходи, които някои организират, за да дестабилизират страната", каза още бившият вътрешен министър.

"Всеки е в правото си да изразява своето мнение, стига да не нарушава законовите разпоредби и да не нарушаваме правата на всички граждани. Във вчерашния ден имаше много семейства, които се прибираха с децата си и трябваше да бъдат блокирани в продължение на няколко часа, без да бъдат информирани и да могат да предприемат необходимите действия да се изтеглят в по-ранните часове и да не създават стрес за децата си. В немалко от случаите имаше доста провокация и се целеше сблъсък между тези, които искаха да се приберат, и тези, които искаха да блокират пътната инфраструктура", коментира Цветанов. По думите му българските граждани са достатъчно интелигентни, за да разберат кой би искал да има политическо сътресение и политическа криза.

"С информираността на българските граждани и това, което правим като политики, всеки може да избере – дали да имаме политическа криза и хаос, или да имаме стабилност", подчерта Цветан Цветанов.

Правителството не е виновно, че горивата поскъпват

Според висшия функционер на ГЕРБ формирането на цената на горивата не е функция на правителството, като според него отговорната институция е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"В държавата има институции които осъществяват необходимия контрол и дават съответните разрешения – формирането на цената на горивата не е функция на правителството, формирането на цената на горивата е функция на комисията КЕВР и комисията КЕВР е избрана от българския парламент, така че да бъде равноотдалечена както от законодателната, така и от изпълнителната власт... Даже и КЕВР, както каза Влади (финансовият министър Владислав Горанов, б. р.), не е отговорна за цената", добави Цветанов.

Владислав Горанов щял да доказва на народа, че цените са такива, каквито са

Междувременно, Горанов обясни, че цените на горивата не зависят от България, защото тя не произвежда суров петрол. "Цените у нас следват тенденцията в света", каза той. По думите му очакванията са цените на суровия петрол да се успокоят, дори да има леки намалния в следващите месеци през 2019 г.

Той отбеляза, че не е изключено да се осъществи среща с петролната и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика..

1000 лв. "Гражданска отговорност" е спекулация

"Цена - 1000 лв. за гражданска отговорност, не стои на дневен ред. Подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение", каза още министър Горанов.

По думите му по време на коалиционния съвет е било застъпено мнението, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Той обаче отбеляза, че наредбата на КФН, която се обсъжда, е на много ранен етап, и дали ще остане в този вид, с такава ескалация на "Гражданската отговорност", тепърва щяло да се анализира.

"Дебат за 1000 лв. "Гражданска отговорност - няма, и такива цени в момента няма", обобщи Горанов.

Според Цветан Цветанов и Владислав Горанов вдигането на данъците за старите коли в парично изражение е малко. "1 лв. на месец или 80 ст. на месец не са от значение", единодушни са представителите на ГЕРБ.