Новата система "бонус-малус" отчита когато автомобил втора ръка е управляван от водач с много провинения, като това ще се отрази на размера на "Гражданската отговорност" и ще трябва да се внимава какви коли се купуват, коментира пред НоваТВ зам.-председателят Комисията за финансов надзор - КФН Владимир Савов.

"Идеята на тази система "бонус-малус" е купувачът да внимава, когато купува кола. Възможно е този автомобил да е бил на неизряден шофьор. Системата е смесена. Тоест, следи се както МПС-то, така и собственикът", добави Савов.

Цената на "Гражданската отговорност" ще падне с 30%, ако новият собственик кара отговорно в продължение на една година. Купувачите ще могат да правят справка за автомобила, обясни зам.-председателят на КФН.

"Такова проучване ще може да бъде направено през системата на Гаранционния фонд. Ще може да се знае тази кола в какъв клас е. Тази система ще промени пазара на колите", допълни Савов.

Владимир Савов коментира, че ако различни шофьори от една й съща фирма карат един автомобил, те трябва да са особено внимателни, защото системата ще действа за всичките водачи на колата.