Олимпийските шампиони от 2006 година Швеция се класираха за финала на мъжкия хокеен турнир на Олимпийските игри в Сочи, след като победиха Финландия с 2:1 в първия полуфинал.

В повторение на финала от Торино преди осем години шведите изиграха много солиден тактически мач и заслужено стигна до успеха. Най-интересният момент от първата третина бе, когато "тре кронур" остана само с трима полеви играчи, заради две наказания. Финландците обаче не успяха да се възползват и втората част започна при резултат 0:0.

Оли Йокинен откри резултат донякъде изненадващо в 26:17 минута, но шведите отговориха бързо и изравниха в 31:39 с гол на Ериксон. Малко след това "трите корони" се възползваха от пауър плей, за да вкарат второ попадение чрез Ерик Карлсон. В последната третина Швеция се защитава изключително умело и не даде почти никакви шансове на финландците да изравнят.

По този начин единият финалист в турнира вече е ясен, а другият ще бъде определен след супер сблъсъка между Канада и САЩ от 19:00 часа българско време.