Престъпни групи са измамили през 2017 г. германското правителство с неправомерно изплатени помощи за безработица на обща стойност около 50 млн. евро. Това съобщава днес "Райнише пост", който се позовава на отговор на въпрос, внесен в Бундестага от опозицията, предаде ДПА.

"Въз основа на произволно подбрани отчети Федералната агенция по заетостта оценява, че престъпни нарушения в системата са довели до финансови щети от около 50 милиона евро", пише вестникът. Злоупотребата с помощи, дължаща се на организирана престъпност, е била установена за пръв път през миналата година чрез проверка в регионалните центрове на агенцията по заетостта.

Престъпните групи системно са подавали неверни декларации за членове на семейства, адресни регистрации или частична заетост, за да получават помощи за безработни. Документирани са и индивидуални нарушения, като заедно с тях щетите за миналата година възлизат на над 100 млн. евро.

През миналата година общият брой на случаите с неправомерно получаване на помощи за безработица е 119 541, по-малко от установените 121 464 през 2016 г., пише "Райнише пост".