„Изненадани сме от решението на БАН да се откаже от сключеното споразумение за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това заяви на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

От БАН съм изненадан също, че говорят за национализация на собствеността им. Откога тя е била приватизирана, попита министърът. Той изброи няколко причини, според когото академията се държи като частна организация и изнудва обществото по отношение на метеорологичната прогноза.

Чухме неверни твърдения, с които са изопачени думи на премиера. Категорично заявяваме, че учените, които искат да останат в БАН, ще продължат да работят, проектите на НИМХ също ще останат в академията. Всичко е регламентирано, отбеляза Вълчев. „Струва ми се, че БАН целенасочено търси конфронтация с държавата „Притеснява ни оттеглянето на споразумението. С него направихме крачка назад, но ще решим част от натрупаните проблеми. Другото нещо, което ни притесни е преждевременното закриване на НИМХ с решение на общото събрание. Затова потърсихме министъра да каже какво смятат да предприемат“, отбеляза бившият директор на НИМХ Христомир Бозов.

Българската академия на науките изпрати официална позиция до медиите, че се оттегля от участието си в Споразумението за НИМХ. Причината, според БАН, са "противоконституционни параграфи в Бюджет 2019".

Според учените залегналите текстове в проектобюджета за 2019 година противоречат на подписаното на 18 септември 2018 г. споразумение между БАН, НИМХ, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” при КНСБ и МОН, а също така са в разрез с постигнатите договорки, потвърдени пред Общото събрание на БАН.

В писмо от ръководството на Академията до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев се казва, че от БАН считат за противоконституционно НИМХ да се прехвърли като юридическо лице към образователното министерство. От там призоваха Красимир Вълчев да предприеме спешни действия за отпадане на въпросните параграфи от Бюджет 2019 г.