Eдинственият руски плаващ док, в който може да се ремонтира авионосещия кораб "Адмирал Кузнецов", потъна след авария, докато самолетоносачът е напускал огромното съоръжение. Според първите съобщения причината е прекъсване на електрозахранването, поради което са спрели да работят помпите за потапяне или издигане на дока. Поради това цистерните на съоръжението са напълнили с баласт и то бързо се е потопило.

По данни на местния "Мурмански вестник" върху палубата на единствения руския самолетоносач е паднал кулокран. Има и четирима ранени работници - трима са паднали във водата и страдат от измръзване, а четвъртият има травма в областта на корема.

ПД-50 е построен в Швеция през 1980 г. по поръчка на военноморския флот на СССР. Докът е дълъг 330 м, широк е 67 м, и може да издига до 80 000 тона. Работната му площадка е 23 000 кв. м, което го прави един от най-големите плаващи докове в света и единственият в европейската част на страната, където може да се ремонтират едротонажни кораби и стратегическия ядрени подводници.

Това е причината ПД-50 да бъде използван за издигане и превоз до брега през 2001 г. на повърхността на останките от потъналата след експлозия на борда подводница "Курск".

Евгений Гладишев от компанията собственик "Звездочка" коментира, че засега не знае дали докът е повреден, но твърди, че по "Адмирал Кузнецов" няма щети и в момента той е теглен на буксир към близък кораборемонтен завод, където ще има оглед и допълнителна информация.