В България горивата вече са по-скъпи от тези във Великобритания, Белгия, Полша, Чехия и Словения и други държави членки на ЕС. Това сочат данни от анализ на "Демократична България" относно цените на горивата по света и у нас.

От обединението акцентират, че цените на горивата зависят и от политиката на държавата, а позицията на управляващите, че няма какво да се направи била бягство от отговорност и подкрепа на статуквото.

"Показателно е, че висш държавен орган - парламентът, прие закони, с които се удариха малките играчи, за сметка на големите. Разследването на нарушенията на конкуренцията и наличието на картел също е в ръцете на държавен орган - КЗК, и когато този орган си затваря очите, това не означава, че държавата не може да направи нищо, а че е избрала да си зарови главата в пясъка", обясняват от обединението.

Демократите са категорични, че при приемането на закона за горивата, те са алармирали, че той ще унищожи малките търговци и ще доведе до още по-високи и непазарни цени.

Припомняме, законът беше приет през месец юли. Според "Демократична България" регулацията е приета в нарушение на всички парламентарни процедури и "явно под натиска на Москва".

От "Демократична България" пишат, че подкрепят както протеста на българските граждани срещу високите цени на горивата, така и протестите на малките и средни участници на пазара на горива и всички коректни търговци в България.

Предложенията на "Демократична България" за това как могат да се постигнат по-благоприятни цени на горивата:

-Да се отменят лобистките и картелни закони, унищожаващи малките и средни търговци в полза на големите вериги;
-Да се облекчи вносът от други страни в ЕС, защото само истинската конкуренция сваля цените;
-Да се извърши обективно разследване на големите вериги, чиито цени подозрително съвпадат и са налице доказателства за съгласувани практики;
-Да се облекчат условията за създаване и достъпа до данъчните складове за горива - през 2015 г. близо 80% за дизела и над 90% при бензина се контролират от най-големия участник на пазара - групата "Лукойл";
- Да се подпомогнат малките и средни търговци за преодоляване на техническите бариери за достъп до пазара.