Американската администрация може да обяви в началото на декември въвеждането на нови мита върху вноса на редица стоки от Китай, ако планираната за края на ноември среща между президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин не даде резултат. Двамата трябва да разговарят по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес, уточнява агенция „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници.

Повишените мита могат да засегнат вноса на китайски стоки на обща стойност около 257 милиарда долара. Ако тази мярка не бъде обявена в началото на декември, тогава новите мерки на американската администрация за китайския внос ще започнат да се прилагат в началото на февруари.

Преговорите между САЩ и КНР по въпросите на търговията бяха прекратени в средата на септември, когато беше отменена визитата на китайската делегация във Вашингтон в отговор на въведените от Тръмп мита. На 24 септември в САЩ влязоха в сила мита в размер на 10% за внасяните от Китай стоки на обща стойност 200 милиарда долара. От Белия дом обещаха, че те могат да нараснат до 25%. КНР обложи с мита от 5% до 10% американски внос за 60 милиарда долара. Тръмп изрази готовност да пристъпи към нов етап на ограничителни мерки, ако Пекин реши да предприеме ответни действия.