Европейската комисия съобщи, че до края на годината ще представи препоръки на държавите от ЕС в областта на предоставянето на гражданство. Говорител уточни, че тези мерки засягат схемите за присъждане на гражданство на инвеститори.

Комисията ще препоръча националните власти да извършват проверка на миналото на желаещите да получат гражданство от държава в ЕС.

Изготвянето на препоръките е свързано с данни, разпространени от неправителствена организация, според които 13 държави от ЕС (Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, България, Холандия и Франция) "продават" гражданство на инвеститори, т. нар. "златни визи".

Попитан за предприетите действия в Държавната агенция за българите в чужбина, говорител на комисията отказа да коментира неприключило следствие, предаде БТА. Работа на държавите в ЕС е да предприемат необходимите действия, ако има съмнения за злоупотреби с такива правомощия (осигуряване на гражданство срещу подкуп - бел. кор.) от страна на държавни служители, допълни говорителят.